27 Ağustos 2008 Çarşamba

ŞEKER HAMURUNDAN HOŞGELDİN PASTASI












Sevgili arkadaslarimiz Cengiz & Ozge ve minik Derin'imiz 2 hafta once Knoxville tasindilar.. Bizde onlara Hosgeldiniz ziyaretine gitmeden once evde bir pasta yapalim dedik, ve ortaya bu mavis pasta cikti :-)

Inanin pastayi yapmak anlatmaktan daha kolay, gozunuzde sakin buyutmeyin :-)

Pandispanyasi icin, tiramisu da yaptigim olculere bakabilirsiniz...
Turkiye de hazir pastapanlar var, onlarla da yapabilirsiniz, benim burda istedigim gibisini bulma sansim olmadigi icin evde kendim hazirliyorum...



Oncelikle seker hamurunu nasil yaptigimi ekleyeyim, isteyen seker hamuru ile de yapabilir


http://ayseyaman.blogspot.com/2007/12/marshmallowlu-eker-hamuru-yapm-ve-dnya_11.html Ayse Yaman'in blogundan gorup uyguladim, Bu hamuru, seker hamurundan daha cok yakistirdim pastaya :-)


Marshmallow ile Şeker Hamuru Tarifi (alintidir)


Malzemeler;
Aşağıdaki ölçülerden oldukça çok şeker hamuru elde ediliyor. Yarım ölçüylede rahatlıkla pasta kaplayabilir üzerine süsleme yapabilirsiniz..fakat bu pastanızın boyutuna ve üzerindeki süslemelere göre değişir.
* 450 gr marshmallow (minik boyların ölçüsü için ~ 7,5 cup, bizim normal boy su bardaklarıyla ~ * 7 bardak kadar marshmallow kullanabilirsiniz.)
* 4 yemek kaşığı su
* 900 gr ince çekilmiş pudra şekeri
* Bir çimdik tuz

Hazırlanışı;
1. Marshmallowları geniş cam bir kaseye koyun.
Microdalgada her defasında sadece 20-30 sn tutmak şartıyla marshmallowları eritin. Her defasında kaseyi dışarı çıkartıp güzelce karıştırın ve tekrar microdalgaya koyun, bu şekilde yaklaşık 2 dk içinde marshmallowlar eriyecektir, aşırı sıcaktan kaçının.
Aynı şekilde benmari kurupta marsmallowları eritebilirsiniz, dikkat edilmesi gereken tek nokta marsmallowları aşırı sıcaktan uzak tutmak, zaten sıcağa gelince hemen eridiklerini farkedeceksiniz.
2. Eriyen marshmallowların içine su, tuz ve pudra şekerinin yarısını koyup önce bir kaşık yardımı ile karıştırın, sonra pudra şekerli bir yüzeye tüm malzemeyi döküp yoğurmaya başlayın, her defasında şeker hamuruna ihtiyacı kadar pudra şekeri dökün. Elinize yapışmayacak, yumuşak bir kıvama gelinceye kadar yoğurmaya devam edin...
3. En son olarak top haline getirdiğiniz şeker hamurunun üzerine birazcık bitkisel katı yağ sürün, güzelce plastik streç ile kaplayıp, hava almaz bir poşete sarıp saklayın, 1 gün oda sıcaklığında bekletin, oda sıcaklığında uzun müddet bu şekilde muhafaza edebilirsiniz.
4.Şeker hamurunu kullanmadan önce güzelce masaj yapıp, yoğurun, kırılgan yapısı hemen elastik bir hale gelecektir. Afiyetle pastalarınızda kullanın.

Pasta kremasi icin:

Dr.Oetker 'in krem santisini kullanabilirsiniz,

Ben evde kalmadigi icin, herkesin uyguladigi pasta kremasini yaptim.


Malzemeler:

2 yumurta

1 çay bardağı un

1 su bardagi toz seker

2 su bardağı sut

1 limon kabugu rendesi

1 paket şekerli vanilya


Hazirlanisi:

Vanilyayi, sutu ve limon kabugu rendesi hariç, tum malzemeyi tencereye koyun, sonra sutu azar azar ekleyin, topaklanmamasi icin iyice karistirin.. . Orta ateste koyulasana kadar karıstırarak pisirin. Kaynamaya baslayinca 1 - 2 dk, fokurdasin. Ocaktan alin, vanilya ve limon kabugu rendesini ekleyerek karistirin. Kremanizda topaklanma varsa mikserle kisa bir sure cirpabilirsiniz.. Iliyana kadar bir kenarda bekletin ara ara karistirin ki kaymaklanmasin...

Ara katlar icin:
Dilediginiz meyveleri kullanabilirsiniz..


Pandispanyanizi pisip soguduktan sonra tirtikli buyuk bir bicakla 3 esit parcaya bolun...
Alt katina hazirladiginiz kremanizdan surup arasina meyveleri dizin, Tekrar bir kat pandispanya koyun, yine kremayi surup meyveleri dizin.. Son kat pandispanyayi da koyup pastanin ustunu ve yanlarini kalan krema ile kapliyin...



Seker hamurunu merdane ile acin.. Acarken yapismamasi icin yuzeye pudra sekeri serpin... Pastayi seker hamuru ile kaplayip, Pastanin altindan sarkan fazlaliklari pizza bicagi veya normal bicak ile kesin yanlardan... Ustunu dilediginiz gibi susleyebilirsiniz... Eger seker hamurunuz beyaz olursa gida boyasi ile istediginiz rengi verip, cicek kaliplari ile elde ettiginiz ciceklerle yada kendi verdiginiz sekillerle susleyebilirsiniz... (hamur elinize yapisir gibi oldugunda pudra sekeri yada misir nisastasi ile tekrar kivamina getirebilirsiniz)



Not: Seker hamurunu kullanacaginiz kadarini alin kalaninin etrafini yaglayip strec film ile hava almayacak sekilde sarip kaldirabilirsiniz.. Derin dondurucuda uzun sure muhafaza edebilirsiniz..

Uzun gibi gorunsede aslinda cok zevkli asamalar..


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder