27 Ağustos 2008 Çarşamba

PAMUK POĞAÇA








Bu tarifi Istanbul'dan sevgili arkadasim Demet'in bana yolladigi "Oktay Usta ile cay saati" adli yemek kitabindan bakarak yapmistim.. Tabi ufak tefek degisiklikler yaparak.. :-) Yumusacik pamuk gibi oldular, deneyin pisman olmayacaksiniz :-)

MALZEMELER:

5 su bardagi un

1 paket yas maya (ben kuru maya kullandim)

250 gr tereyagi yada margarin

2 adet yumurta (1 yumurta sarisini pogacalarin ustune surmek icin ayirin)

2 corba kasigi toz seker

1 tatli kasigi tuz

1 cay bardagi ilik su

1 cay bardagi ilik sut


IC HARCI ICIN:

Peynir

Bir tutam maydanoz

Dogranmis siyah zeytin


HAZIRLANISI:

Hamur yapacaginiz kaba ununuzu koyup havuz seklinde ortasini acin. Tereyaginiz sert ise, mikrodalga da yada firinda eriyene kadar tutun, yumusasin. Unun ortasina alin, tuzu ilave edin, yumurtalari kirin (bir tane sariyi uste surmek icin ayirmayi unutmayin) Ayri bir kucuk kapta mayayi, ilik sutu, ilik suyu ve sekeri katip eritin, 5 dk oylece kalsin maya kabaracaktir.. Kaptaki un, yag, yumurta karisimini yogurmaya baslayin.. Mayayi da bu karisima ekleyin ve yogurmaya devam edin, Hamur kulak memesi kivaminda olacak, eger eksik gelirse az daha un ekleyebilirsiniz.. 5 dk kadar yogurmaya devam edin. Hamur ele yapismayacak yumusak bir kivama gelince ustunu kapatip yarim saat kadar dinlendirin..
Dinlenen hamurdan yumurta buyuklugunde bezeler elde edelim.. Unladiginiz tezgahin uzerine yan yana dizin... elinizin taban yardimi ile bastirarak bezenizi acin, actiginiz bezenin ortasina peynir ve maydanoz ile hazirladiginiz karisimdan koyup dilerseniz ikiye katlayip kenarlarindan birbirine tutturarabilirsiniz veya benim yaptigim gibi avucunuzun ortasinda iken hamuru uclarinda birlestirip (bohca gibi), pogacanin puruzsuz kismi uste, kapatiginiz kismida avucunuzun altina gelecek sekilde yuvarlayin... Bu sekilde bezeler bitene kadar devam edin, bir kismini da zeytinli yapin harika oluyor :-)
Yaglanmis firin tepsisine araliklarla dizin, (pogacalarin kabaracagini unutmayin)
Firca yardimi ile uzerine yumurtanin sarisindan surun, Catal yardimi ile uzerine hafif cizikler atar gibi yapin.. Ustunu susam yada corek otu ile susleyebilirsiniz..
Bu sekilde pogacalari yarim saat kadar oda sicakliginda dinlendirin, kabaracaklardir..
Onceden isittiginiz 200 derecelik firinda ustleri kizarana kadar pisirin..
Sicak sicak yendiginde super oluyor.. Diyelim ki diger gunlere de kaldi, yemeden once mikrodalga da yada firinda isitirsaniz yine sanki yeni yapilmis gibi nefis olacaklardir..

AFIYET OLSUN...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder