27 Şubat 2009 Cuma

MANTAR KURABIYE






Mantar gorunuslu bu sik kurabiyeyi "Oktay usta ile cay saati" kitabindan aldim.. Bugun bir arkadas davetine giderken yapip goturdum, bir tane bile kalmadi :-D Ben de cok begendim dogrusu..



MALZEMELER:
  • 220 gr tereyagi (Oktay usta bir paket margarin kullanmis)
  • 2 su bardagi (2 cups) un
  • 2 su bardagi (2 cups) misir nisastasi (Oktay usta bugday nisastasi kullanmis)
  • 1 paket vanilya
  • Yarim paket kabartma tozu
  • 1 su bardagi (1 cup) pudra sekeri
  • 1 su bardagindan az sivi yag (3\4cup)
  • 1 tatli kasigi kakao
  1. Bir kabin icine iyice yumusamis tereyagini koyun, elinizle sikarak biraz daha yumusatin.
  2. Uzerine unu, nisastayi, kabartma tozunu, pudra sekerini, vanilyayi ekleyip yogurun.
  3. sivi yagini da azar azar ilave edin, hamurunuz kulak memesi kivaminda bir hamur halini alinca eger artan sivi yaginiz varsa koymayin.. Un ilavesi gerekirse az daha ekleyebilirsiniz, bana gerekmedi kulak memesi kivaminda bir hamurum oldu.
  4. Hamurdan ceviz buyuklugunde toplar elde edip firin tepsisine araliklarla dizin ( hamurun azicik yayilma payini unutmayin)
  5. Huni veya $anti sIkma torbasinin sIkma aparatlarindan birinin arkasini once kakaoya sonra da yuvarlak hamurlarin ortasina batirip cikartin. (yukardaki resimde goruldugu gibi)
  6. onceden isittiginiz 180 C firinda 20-25 dakika kadar pisirin..

7 yorum:

  1. az önce yaptım gerçekten çok lezzetli oldu. Sadece tahminimden fazla kabardıkları için şekilleri biraz bozuk çıktı o kadar.
    teşekkurler.

    YanıtlaSil
  2. az önce bende yaptım çokk güsel oldu ben sıvıyağ hiç kullanmadım yalnız arkadasa katılıyorum çok kabarıyolar mumkun oldugunca küçük yapınnnn

    YanıtlaSil
  3. Esra dediki: bende aldım bu tarifi şimdi yapıcam yarın arkadas davetine götürcem inş güzel olur.tarif için tşk ederim:)

    YanıtlaSil
  4. İlk defa yaptım, tadı ve ağızda dağılması çok güzel...Ama aralıklı koymama rağmen tahmin ettiğimden çok yayıldılar :( O yüzden 2 tepside pişirmek en mantıklısı. Çünki benimkiler birbirlerine dayandıkları için kare kurabiye oldular :D

    YanıtlaSil
  5. Az once yaptim fakat hayal kirikligina ugradim. Taruf ettiginiz gibi herseyi uyguladim ve kamur boyutunu farkli buyukluklerde tuttum , hata bendedir diye... Fakat kurabiyelerim resimdeki gibi beyaz ve tombik cikmadi. Tam tersine flat ve kara cikti ( koyu bugday rengi ciktilar)....

    Lutfen bir dahaki sefere nasil beyaz ve tombik cikarticagimi soylerseniz memnun olurum. BU aradda sizin gibi misir nisastasi kullandim.

    simdiden tsk :(((((((((

    YanıtlaSil
  6. Yorumlariniz icin cok tesekkur ederim.. MAntar kurabiyeyi ilk Amerikada yasarken yapmistim, bu resimlerde o zamana ait.. Bu sekli yakalamam acikcasi zor oluyor, sanirim kullanilan malzemeye de bagli bu... Cok yayilmamasi icin yapmaniz gereken, hamuru olabildigince sert yapin. Yumusak hamur cok fazla yayilmasina sebep oluyor.. HAmurun kivamini arttirmak icin biraz daha un ve nisasta ekleyin.. Emin olun daha iyi sonuc alacaksiniz..

    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  7. ben de yapacam inşallah göründügü gibi güzel olur magzemeler ziyan olmaz umarım

    YanıtlaSil