22 Aralık 2008 Pazartesi

ICLI KOFTE



Icli kofte bizim yorenin vazgecilmez yemeklerindendir.. herkes farkli sekilde yapar, kimisi hamurunu yaparken cig et katar birlikte yapar, kimi kiymali degilde patatesli ic yapar, kimi haslarken, kimi yagda kizartir vs. Damak zevkine, yoresine gore degisir anlayacaginiz.. :-)


Ben benim hep yaptigim tarifi paylasacagim sizinle..
Yapimi zor gibi bilinse de aslinda hic de zor degil, Deneyin,pisman olmayacaksiniz...
Bu tarifi sevgili Hande icin yayinliyorum.. New york da yasayan Hande'cim icin (Iki tane cokkk sevdigim Hande'm var) yaziyorum, Onun ozel istegi bu :-)
Asama asama resimlemeye calistim, umarim yardimci olur resimler size :-)
Handeee artik bana o maharetli ellerinle yapar ikram edersin artik :-D


MALZEMELER:(16 - 17 adet icin)


Hamuru icin gerekenler:
  • 1 Su bardagi ince koftelik bulgur
  • 1.5 su bardagi kaynamis su
  • 2 yemek kasigi salca
  • 1 adet yumurta
  • Yarim su bardagi un (kivamina gore arttirabilirsiniz)
  • Tuz

Ic harci icin gerekenler:

  • 500 gr kiyma
  • 2 yemek kasigi sivi yag
  • 2 adet orta boy sogan (minik kupler halinde dogranacak)
  • Yarim demet maydanoz
  • 2 adet sivri biber
  • 2 yemek kasigi salca
  • 1 cay bardagi dovulmus ceviz
  • Baharatlar ( ben nane,kimyon, pul biner, reyhan kullandim, Birer tatli kasigi)
  • Tuz
Ic malzemenin hazirlanmasi:
  1. Kiymayi 2 yemek kasigi sivi yagin icinde kavurun,

  2. Soganlari ve biberleri ekleyip iyice soteleyin..

  3. Salcayi ekleyip karistirdiktan sonra, baharatlari ve tuzu ilave edin..

  4. Ocaktan aldiginiz ic harcin icine, maydanozu ve cevizi de ekleyip karistirin.. Sogutun...
Hamurun yapilisi:
  1. Yogurma kabina bulguru bosaltin, Bulgurun ustunu kapatacak kadar, yaklasik 1,5 su bardagi kaynamis suyu ilave edip, iki kat olana kadar ustunu bir kapakla kapatip bekletin..

  2. Bulgurlar sisince, kasikla karistirin ki sicak bulgur elinizi yakmasin..

  3. Bulgura 2 yemek kasigi salcayi 1 yumurtayi ve tuzu ilave edin..

  4. Yaklasik 15 20 dakika kadar yogurun.. Bulgur hamur gibi olana kadar..

  5. Bu karisima unu ilave edin, Bir kase suda elinizi islatarak ve azcik su alip hamura ekleyerek, iyice yedirin...

  6. Cevizden az buyuk bir parca kopartip barmaginizi tam ortasina batirip ortasini havuz gibi acmayi deneyin, eger acarken hamur dagilmiyorsa, kivamina gelmis demektir.. Yok dagiliyorsa, azcik su ile biraz daha un ekleyerek yogurmaya devam edin..

  7. Resimlerdeki gibi actiginiz havuz hamurun icini ic malzeme ile doldurup yavas yavas yukarida birlestirerek kapatin..
  8. Kapattiginiz hamuru cok hafif islattiginiz elinide yuvarlayarak sekillendirin.. Tepsiye dizin..



    (Resimlerin gercek boyutu icin uzerlerini tiklayin)

Haslamak icin

  1. Buyuk bir tencereye, 10 su bardagi su koyun, goz karari tuzunu ekleyip, suyu kaynatin..
  2. Kaynayan suya tek tek kofteleri atin..
  3. Kofteler suyun uzerine cikana kadar yaklasik 10 dakika kadar pisirin..
  4. Sudan dikkatle cikartip servis tabagina alin...

1 yorum:

  1. bu tarifi unutmamali! tesekkurler Efsuncum. (Cemile Zipak)

    YanıtlaSil