27 Ağustos 2008 Çarşamba

CEVİZLİ TEL KADAYIFI

Tel kadayifini eskiden cok sevmezdim, ama son zamanlarda belki de burda satilan bir tatli olmadigindan midir bilmem, pek sever oldum :-) Bulundugumuz yerde maalesef Turk tatlarini bulmak pek mumkun degil..
Ilk geldigim donemler de burda yasayan Turk arkadaslar sayesinde, Turk malzemeleri satan bir iki yer kesfettim... Markete girdigimde Turk marka bazi urunleri gorunce o kadar mutlu oldum ki, anlatamam.. Yurt ozlemi boyle birsey iste, Turk marka bir cop bile gorseniz mutlu oluyorsunuz :-) Neyse, Turk markasi princ, bulgur, mercimek, peynir vs, bulabiliyorum :-)

Markette dolasirken, cig kadayif satildigini gordum, Hemen bir paket attim tabi sepete :-) Ilk denemem de cok iyibir sonuc aldigimi soyleyemeyecegim :-) Puf noktalarini bilmezsem oyle olur tabi :-) Ikinci denemem superdi, misafirlerim de cok begenmisti.. Eee artik ben bu isi kaptim diyebiliriz... :-)

Simdi tarife gecelim artik :)


CEVIZLI TEL KADAYIFI:


500 gr lik cig tel kadayif

250 gr tereyagi. (isteyen yarisi margarin, yarisi tereyagida koyabilir)

250 - 300 gr kadar dovulmus ceviz ici

3,5 su bardagi seker

4 su bardagi su

Yarim limonun suyu

HAZIRLANISI:
Kadayifi yapacagimiz tepsinin cok yuksek olmamasina dikkat etmemiz gerekiyor, Kenar yuksekligi 2,5 - 3cm olan aluminyum bir tepsi uygun olacaktir..

Cig yufkamizi, bicak yardimi ile kucuk parcalar halinde kesin.. Elinizlede kucuk parcalara bolebilirsiniz... Kucuk parcalara ayrilmis kadayif topak olmayacaktir..

Mikrodalga firinda yada tavada erittiginiz yagin bir kismi ile tepsinizin tabanini iyice yaglayin..
Iki parcaya ayirdiginiz kadayiflari tepsiye esit serpistirin.. Daha sonra elinizle kadayifi iyice bastirin, Cevizin tumunu bastirdiginiz kadayifin ustune serpin.. Kadayifin kalan yarisini da ayni sekilde cevizlerin ustunu prtecek sekilde dagitin ve bastirmaya devam edin... Kalan yagi kasik yardimi ile kadayifin uzerinde esit dagitin..
Onceden isittiginiz 175 derecelik firinda ustu kizarana kadar pisirin.. Ustu iyice kizarinca firindan cikarip sogumasi icin bir kenara alin..
kadayif sogurken serbeti hazirlayin,

SERBET ICIN:
Tencereye suyu 4 su bardagi suyu koyun, 3,5 su bardagi sekeri ilave edin ve karistirin, sekerin iyice ermesini saglayin, dibinde kalan seker yanarsa serbetiniz acimsi bir tat alir.. bir sure kaynatin, serbet koyulasmaya baslayinca yarim limon suyunu damlatin.. (serbetin kivamini anlamak icin parmaginizi degdirdiginizde, diger parmaginiza yapisir bir hal aldiysa olmus demektir.. )

Serbeti ocaktan aldiktan sonra, kadayifin uzerine kepce yardimi ile dokun.. Daha sonra oda sicakliginda dinlenmeye birakin.. Servis yapacaginiz zaman istediginiz sekilde kesip servis edebilirsiniz..

Istege gore dondurma ile de sunulabilir.. :-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder