28 Eylül 2008 Pazar

CEVIZLI BAKLAVA



MALZEMELER:

  • 1 adet yumurta
  • 2 cay bardagi sut
  • 1 cay bardagi sivi yag
  • 2 corba kasigi sirke
  • 1 cay kasigi tuz
  • 1 adet kabartma tozu
  • aldigi kadar un
  • 1 paket nisasta (acarken aralarina serpmek icin)
  • 200 gr tereyagi (firina vermeden once uzerine gezdirilecek)


Aralara

  • 4 su bardagi ceviz

Serbeti icin:

  • 3 bardak seker
  • 4.5 bardak su
  • 1 corba kasigi limon suyu

YAPILISI:
Ilk once serbeti hazirlayin ki, tatli olana kadar o da hazir olacaktir..Serbeti:Sekeri ve suyu tencereye koyup kaynatin,surup kivami alinca, ocaktan indirmeden once limonuda ekleyip bir tasim daha kaynatin ve sogumaya birakin...Yogurma kabina, sutu, sivi yagi,sirkeyi, tuzu,yumurtayi,kabartma tozunu ve unu ekleyip, iyice yogurun.. Ne yumusak,nede cok sertolmayacak bir hamur kivami olana kadar un ekleyip yogurmaya devam edin..Yogurma islemi bitince, butun hamurdan 48 kucuk yumak olusturun.. (dilerseniz 40 tane de yapabilirsiniz, size kalmis)Yumaklari teker teker nisasta ile acabildiginiz kadar,ortalama bir tabak buyuklugunde acin.. Ustune bol nisasta serpip ikinci yumagida ayni sekilde acin, diger actiginizin uzerine koyun..Tekrar uzerine nisasta serpin.. 12 yumak bitene kadar(yada 10) bu islemedevam edin... Ust uste dizdiginiz hamuru tepsinizin buyuklugunde acin.. Ara sira altini ustune getirerek acin ki alti ustu esit acilsin.. Tepsiye koyun, uzerine cevizden serpin..Diger 12lik yumagi da bir onceki gib ayni sekilde acin.. Onuda tepsiye koyun, uzerine takrar ceviz serpin.. Butun yumaklar bitene kadar isleme devam edin.. En ust kat icin actiginiz yumaklarin en usttekini kaldirip cevizlerin uzerine yayin... Boylelikle baklava nin en ustundeki yufka daha duzgun olacaktir..









Ben baklavayi acip tepsime gore kenarlarini kestim.. Yuvarlak tepside buna gerek kalmayacaktir, tepsiyi kaplayacaktir...Bicakla baklava dilimi seklinde kesin...Erittiginiz tereyagini kasikla tepsiye dokun..Onceden isittiginiz firinda, 170 C de uzeri kizarana kadar pisirin..Firindan cikan baklavayi sogumaya birakin..Cok sicak olmayan serbeti, soguyan baklavaya dokun..Afiyet olsun.....

******************************************

Dun actigim son baklavadan sonra bazi puf noktalari gelistirdim.. Bunlari kesinlikle uygulayin derim.. Internette bir ustanin aciklamalarina kulak verip uyguladim, sonuc harika oldu :-)

1. Sert bugdaydan elde edilen unla yapilan baklava daha guzel olurmus, (ben kek borek yaptigimiz, normal undan yaptim)

2. 12 ser kat actigimiz kucuk yufkalari, tepsimizin buyuklugune gore, ve ince olana dek aciyoruz... Ben daha oncelerde bu 12 kati hic acmadan direk tepsiye diziyordum.. Gordum ki baklava ustalari, yufkalari actiktan sonra, tek tek ayirarak tepsiye yerlestiriyorlar...

3. Ilk 12 lik yufkalari yerlestirdikten sonra, ic malzemeyi serpmeden once firca ile tereyagi serpiyoruz, sonra ne koyacaksak, (ceviz, fistik vs) serpiyoruz.. Boylelikle ara katlara firca ile surdugumuz yag sayesinde baklava daha kabaracaktir...

4. Butun yufka islemi bittikten sonra en ustu icin, actiginiz 8 adet yufkayi dizerken, her yufka arasini yagliyoruz, Buna baklavacilar yuzluk diyorlarmis.. Bu yaglama islemi ile yufkanin ust kizmi daha kabarik oluyor,, Denendi onaylandi :-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder