27 Ekim 2008 Pazartesi

SEKER HAMURUNDAN FIGURLERE DEVAM

Dun aksam yaptigim iki seker hamuru figurunu de eklemek istiyorum.. Bunlarda benim icin bir ilk, eee yavas yavas daha iyisi olacak dimi :-D Buyrun koylu guzeli gelinim, ve sevimli fil'im :-D






24 Ekim 2008 Cuma

SEKER HAMURUNDAN FIGURLER



Dunden beri seker hamuru elimde kopamiyordum derken, seker hamurumun bitmesi ile benimde figur calismam son buldu.. Ilk defa figur calistim, cok zevkli bir ismis :-DBu figur calismalarimi sevgili Ayse'nin (http://ayseyaman.blogspot.com/) ev sahibeligi yaptigi "Seker hamuru YE" etkinligine gonderiyorum :-) Merakla etkinligin sonucunu bekliyorum, kimbilir ne guzel calismalar yapilmistir :-) Herkese kolay gelsin diyorum :-)



22 Ekim 2008 Çarşamba

HASHASLI EKMEK


Ekmegi arada evde kendim yapiyorum... Bugunde o aralardan biri iste.. Degisiklik olsun dedim, gecenlerde aldigim hashas aklima geldi ve ekmegi hashasli yaptim.. Gayet de guzel oldu buyrun sizde gorun :-)

MALZEMELER;

  • 2,5 su bardagi (2,5 cup)

  • yaklasik 2 su bardagina yakin su

  • 1 tatli kasigi seker

  • 1 tatli kasigi tuz

  • 1 yemek kasigi kuru maya

  • hashas tohumu

Bir miktar suyun icine sekeri ve mayayi koyup karistirin.. Maya kabardiktan sonra yogurma kabina unu dokun, havuz biciminde acip, mayayi, tuzu ilave edin, azar azar su ekleyerek ele yapismaacak bir hamur yogurun.. Daha sonra hamuru iki kat olana kadar ustunu strec film ile kaplayip oda sicakliginda mayalandirin... (Yaklasik olarak 2 saat kadar) Mayalanan hamuru elinizle acip yuzeyine hashasi serpin.. Bir ucundan baslayarak rulo gibi sarin.. Ben kucuk pasta kalibina koydum (once sprey yag ile kalibi yagladim.. Hafif yaglayinki kaliptan rahatlikla ciksin ekmeginiz) Tekrar ayalanmasi icin 2 saat kadar bekletin.. Firinlayacaginiz zaman uzerine sulandirilmis yumurta sarisi surup tekrar hashas serpin.. Isittiginiz 170 C firinda ustu iyice kizarana kadar pisirin..

HINDISTAN CEVIZLI TRUFF


Ne zamandir aklimda Truff yapmak vardi, bir turlu karar veripte yapamadigim Trufflari yaptim.. Aslinda suslemesi pek icime sinmedi, Sekil bozuklugu yasayanlar mi dersiniz, oldugundan buyuk olanlarmi dersiniz.. Buyuk olanlarin bazilarina cozumu buldum,aninda mideye endirerek.. ilk acemilik diyelim buna ama bir dahaki sefere cok daha iyi sonuclar alacagima eminim...Simdi tarifi yazarken bazi puf noktalari da verecegim ki siz yaparken hic zorlanmayin...Tadi enfesss yahu, yillardir su cikolata sevdamdan vazgecemedim nedense :-D

MALZEMELER :

  • 200 ml krema
  • 200 gr kuvertur cikolata "kucuk parcalar halinde dogranacak"(bitter veya sutlu)Ben yari tatli olanlardan kullandim
  • Yarim su bardagi(1\2 cup) hindistan cevizi rendesi (hazir satilan paketlerde)

  • 2 yemek kasigi hindistan cevizi aromasi
  • 1 yemek kasigi pudra sekeri

  • (evde kalan azicik badem vardi onlarida iyice kirip icine ekledim)


Suslemek icin

  • Kakao

  • hindistan cevizi
  • benmari usulu(buharda) eritilmis cikolata

  • renkli sekerler

  • kucuk kagit kaliplar


Tencerenin icine kremayi koyun kaynatin, kaynamaya baslar baslamaz fokurdamadan ocaktan alin, cikolatalari icine koyup kremayla eritin.. Eriyen cikolatalarin icine, hindistan cevizi aromasini, hindistan cevizi rendesini ve pudra sekerini ilave edip karistirin.. Buzdolabinda elle sekil verecek kadar donana kadar bekletin.. Yaklasim 2 saat kadar.. Sekil verecek kivama gelince cikarin ve 1 yemek kasigi alip elinizde yuvarlayarak tepsiye dizin.. Hepsine ayni islemi tekrarlayin... Islem bittikten sonra yuvarladiginiz trufflari buzluk kisminda 15 dk kadar tutunBu islemden sonra trufflar daha kolay kaplanacaktir..Isteginize keyfinize gore trufflari, kakaoya, hindistan cevizine bulayip kaliplar koyun..Cikolatayla kaplamak isterseniz, cikolatayi benmari usulu(buharda)eritin. Trufflarinizi catal yardimi ile cikolataya batirin cikarin, uzerine sekerler serpistirin, cunku cikolatali trufflar cabuk donuyor.. Kagit kaliplara koyup, buzdolabinda bekletin..Afiyet olsunnnnnn :-)

21 Ekim 2008 Salı

TANTUNI



Size yine pratik ve lezzetli bir tarif ekleyecegim..Tantuniyle tanismam 3,5 - 4 sene oncesine dayanir Londra'dayken birgun abimlerde yemistim.. Feride kulaklarin cinlasin pek de guzel yapmisti. Onlarda arada tantuni gunu yapilirdi ve hepimiz orda toplasirdik.. Hala da yapiliyordur eminim tek farkla bensiz Neyse konuyu daha fazla dramatize etmeden tarife geceyim.. Unutmadan, ayranla servis yapilmasi siddetle tavsiye edilir ...

MALZEMELER: (Bu miktarlarda 6 lavas ekmek durum cikiyor)



  • 300 gr yagsiz dana kusbasi (kucuk kucuk dogranacak, ne kadar minik olursa o kadar iyi)

  • 1 buyuk kuru sogan

  • 1 buyuk domates

  • yarim demet maydanoz

  • 1 yemek kasigi kimyon

  • 1 yemek kasigi sumak

  • 1 tatli kasigi kuru nane

  • 1 yemek kasigi pul biber (istege bagli)

  • 2 yemek kasigi sivi yag

  • lavas ekmegi

  • tuz


Yapilisi:


Kusbasi etleri mumkun oldugunca kucuk kucuk dograyip tencereye koyun, su ekleyip haslayin (Etin tuzunu pismeye yakin atin ki et yumusak olsun). Haslanan eti baska bir tavada yada tencerede 2 yemek kasigi zeytinyagi ve 1 yemek kasigi pul biber ile kavurun..Bir taraftan da salatasini hazirlayinSalata: domatesi, kuru sogani kucuk kucuk kupker halinde dograyin, maydanozuda kucuk dograyin. Hepsini harmanlayin... Kimyon, sumak, nane ve tuzu ekleyip iyice karistirin..Lavas ekmegine (lavasi isitirsaniz daha iyi olacaktir)2 yemek kasigi eti ve bolca salatadan koyup durum seklinde sarin... Yaninda limon ile servis yapin...

20 Ekim 2008 Pazartesi

SUSAMLI CUBUKLAR





Dun aksam kizimla beraber birseyler yapalim istedik.. Beraber birseyler yapmak en buyuk zevkimiz :-) Anne kiz kucucuk mutfagimiza zor sigdik ama olsun onemli olan beraber birseyler yapmak ve o keyfi paylasmakti, bunu basardik :-)Aslinda niyetimiz sekilli kurabiyeler yapmakti ama benim ani fikir degisikligim ile susam ve corek otu serpistirdigimiz cubuklari denedik.. Cok guzel oldular, bugun bile hala tazecik nefis duruyorlar.. Tadi pastanelerde satilan tuzlu sekilli kurabiyeleri animsarsiniz, ayni onlar gibi oldular.. Benim asil yapmak istedigim daha kitir kitir olan cubulardi, neyse bir dahaki sefere onu da deneyecegim ve sizinle de paylasacagimdir muhakkak :-)Simdi baslayalim mi :-D

Gerekli Malzemeler:

  • 110 gr tuzsuz tereyagi

  • 1 cay bardagi (12 cup) sivi yag (ben zeytinyagi kullandim)

  • yarim limon suyu

  • 2 adet yumurta (sarilarini uzerine surmek icin ayirin)

  • 1 paket kabartma tozu

  • 1 cay kasigi tuz

  • 1 cay kasigi seker

  • Aldigi kadar un (olcmeyi unuttum )

  • Ustu icin susam ve corek otu

Yapilisi:

Yogurma kabina teryagini, sivi yagi, limon suyunu, sekeri, tuzu iyice karisana kadar mikserle karistirin yada elinizle yogurun.. Kabartma tozunu ve azar azar unu ekleyerek ele yapismayan bir hamur elde edin... Hamurdan ceviz buyuklugunde parcalar koparip tezgahin uzerinizde elinizle yuvarlayarak uzun cubuklar elde edin.. Cubuklarin boyutu size kalmis.. Hafif yagladiginiz veya, yagli kagitla kaplanmis tepsiye dizin.. Uzerine yumurta sarisi surup, susam yada corek otu serpistirin.. Onceden isitilan 180C firinda ustu kizarana kadar pisirin..

17 Ekim 2008 Cuma

BADEMLI MUFFIN



Bu muffinleri yuzyuze tanisma firsatim olmadigi halde, taaaaa Abu Dhabi de yasayan, cok sevdigim, dunya tatlisi, iyi yurekli sevgili Selay'cigima ithaf ediyorum.. Selay uzumlu seviyordu ama evde uzum kalmadigi icin ben bademli yaptim.. Siz de istediginiz malzemeyi kulanabilirsiniz muffinlerinizde...Onumuzdeki aylarda birde bebisi olacak, saglikla, mutlulukla bebegini kucagina almasi dilegiyle... Kucak dolusu sevgiler Selay'cim :-)

  • (Tarif Oktay Usta'dan )

MALZEMELER:

  • 2 Adet yumurta
  • 1 cup toz seker
  • 12 cup sut (1 cay bardagi)
  • 12 cup sivi yag (1 cay bardagi)
  • 1+34 cup un (2 su bardagindan biraz az )
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 12 cup dovulmus badem (1 cay bardagi)
  • yarim portakal kabugu rendesi
  • uzerini suslemek icin damla cikolata

Hazirlanisi:Kabin icine yumurtalari kirin, sekeri ilave edin. Mikserle iyice cirpin. Mikseriniz yoksa tel cirpici ile 3 dk kadar cirpin. Sirasi ile, sutu,sizi yagi, unu, kabartma tozunu, vanilyayi, portaka rendesini ekleyip karistirin...Bademleride ekleyin..




Hamurun kivami resimdeki gibi olduysa hazir demektir.. Kagit veya aluminyum muffin kaliplarini firin tepsisinin icine koyun.. Kaliplarin her birinin icine, yarisi kadar kek harcindan dokun... Uzerlerine damla cikolata serpistirin... Onceden isitilmis 180C lik firinda pisirin...
Afiyet olsun :-)

14 Ekim 2008 Salı

MILFOY



MALZEMELER;
  • 1 Paket milfoy hamuru
  • 250 gr ispanak (yikanmis dogranmis)
  • 6-7 adet mantar( soyulmus, kup kup dogranmis)
  • 1 adet orta boy kuru sogan(yemeklik dogranmis)

  • 1 adet havuc (kucuk kupler seklinde dogranmis)

  • 1 yemek kasigi siviyag

  • 1 cay kasigi pul biber

  • tuz

Yapilisi:

Tencereye yagi ve soganlari koyun kavurun, soganlar kavrulurken havuzlarida ekleyip beraber soteleyin. Mantari ekleyip, bir iki cevirdikten sonra ispanaklari, pul biberi, tuzu ilave edin.Ispanaklar solunca ocaktan alin ve ilinmasini bekleyin..Milfoy hamurunu kucuk karelere ayirin.. Her karenin ortasina hazirladiginiz harctan koyup ucgen seklinde kapatin.. Tepsiye dizin. Uzerine yumurta sarisi surun, susam yada corek otu serpin.. Isittiginiz 180C lik firinda ustleri kizarana kadar pisirin..

13 Ekim 2008 Pazartesi

MEYVELI TART



MALZEMELER:Tart hamuru icin:
  • 1,5 cup (1,5 su bardagi) un

  • 12 cup (yarim su bardagi) pudra sekeri

  • 1 cay kasigi tuz

  • 9 corba kasigi tuzsuz tereyagi (yaklasik 120 gr kadar) cok soguk olacak

  • 1 yumurta sarisi

    Kremasi icin:
  • 2 su bardagi sut

  • 4 yemek kasigi toz seker

  • 1 yemek kasigi un

  • 1 yemek kasigi nisasta

  • 1 adet yumurta

  • 1 paket vanilya

  • 1 yemek kasigi tuzsuz tereyagi

  • 100 gr labne peyniri (yoksa 3 yemek kasigi sut kremasi)

Uzeri icin;(istediginiz meyveyi kullanabilirsiniz

  • portakal

  • cilek

  • kivi

  • Bogurtlen

  • 1 paket bitkisel jole

Tart hamurunun yapilisi;

Buyuk robotunuz varsa unu , pudra sekerini ve parcalara ayirdiginiz soguk yagi ekleyip, robotu calistirin, Malzeme iyice karisinca robotu durdurun..Ben yagi bicakla kucuk parcalar halinde kesip, un ve pudra sekeri ile iyice yogurdum..

Yumurta sarisi ve tuzu da ilave edip orta sertlikte bir hamur elde edene kadar yogurdum.. Hamur icin biraz daha un eklemeniz gerekebilir.. Biraz kirilgan bir hamur olacak :-)Strec filme sararak buzdolabinda yarim saat kadardinlendirin...

Un serptiginiz tezgaha hamuru koyun ve dikkatlice tart kalibinizin ebatlarinda acin.. Kalibi onceden yaglayin (benim tart kalibim yapismaz malzemeden oldugu icin kolayca cikti)Hamuru tart kalibina koyarken merdaneye sarili olarak gotururseniz daha kolay olacaktir.. Kalibin icini hamur ile doseyip, altina catali batirarak pek cok deik acin.. Bunun sebebi tartin kabarmamasi icindir :-) Firina koymadan once uzerini aluminyum folyo ile kapatin, oyle firinlayin.. Pismesine 15 dk kala folyoyu kaldirarak firinlayin..Onceden isittiginiz 180c lik firinda alti kizarana kadar pisirin...Tart soguyana kadar kremayi hazirayin...

Kremanin hazirlanisi:
Sutu, sekeri, unu, nisastayi ve yumurtayi tencereye koyup, kaynayip yogunlasana kadar cirpin... Kaynayip goz goz olunca bir sure daha ateste tutun.. Ocaktan indirip vanilyayi, ve tereyagini ilave edin... biraz soguyunca labne peynirini ekleyin... (Ben labne peynirim olmadigi icin, onun yerine malzemeyi kaynatirken icine 3 corba kasigi sut kremasi koydum "heavy cream")Soguyan kremayi tartin uzerine yayin... Dilediginiz meyveler ile uzerini susleyin...Tart jolesini paketin uzerindeki tarife gore hazirlayip, ortadan baslayarak meyvelerin uzerine dokun.. Buzdolabinda 1 saat bekledikten sonra servise hazirdir :-)

MOZAIK PASTA


Uzun bir aradan sonra, yaptigim bir kac tarifi paylasayim istedim sizinle..:-) Umarim sizde mutfakta birseyler hazirlarken, benim gibi keyif aliyorsunuzdur..Mozaik kurabiyenin hem yapimi cok kolay, hemde tadi guzel bir tarif.. Benimkiler biraz aceleye geldi ama olsun, siz kusurlarini gormezsiniz dimi :-D

MALZEMELER; (18 - 20 adet)
  • 175 gr tereyagi (yumusamis olacak)(6 oz yada 34 cup)

  • 7 corba kasigi pudra sekeri

  • 1 tatli kasigi vanilya aromasi yada

  • 1 paket vanilya

  • 1 adet portakal kabugu rendesi (rendenin kucuk kisi ile olursa daha iyi)

  • 250 gr un (9 oz yada 2-14 cup) ortalama 2 su bardagi ve ceyrek su bardagi gibi

  • 25 gr cikolata (eger yoksa 2 tatli kasigi kakao da olur)

  • 1 adet yumurtanin aki
YAPILISI;

Bir cukur kabin icine tereyagini ve pudra sekerini koyup mikserle iyice kabarana kadar cirpin, vanilyayi ve portakal rendesini ve unu ekleyin. Iyice yogurun.. Sert olmayan yumusak bir hamur elde edene kadar yogurun, gerekirse az un ilave edebilirsiniz...

Ayri bir kapta cikolatayi eritin, Yogurdugunuz hamuru ikiye bolun. Yarisina cikolatayi ekleyip yogurun (cikolata yoksa 2 tatli kasigi kakao ile karistirin)2 yumagi strec film ile sarip buzdolabinda yarim saat kadar dinlendirin...Her iki parcayi merdane ile yaklasik 20x7,5 cm lik bir dikdortgen olacak sekilde acin.. 3cm kalinliginda olacak gibi ayarlayin...

Actiginiz bir parcanin ust yuzeyine firca ile az miktarda yumurta beyazi surun..Cikolatali parcayi onun ustune koyun..Bicak ile uzunlamasina tam ortadan kesinKestiginiz parcanin bir tarafii ters duz edin (Mozaik seklini alabilmesi icin bunu yapmak gerekiyor)Yine yanlardan bir tarafina yumurta beyazi surup yapistirin.. Resimlerde daha iyi anlayacaksiniz, bu islemleri...

Son islem olarak, ince dilimler halinde kesip, yagli kagit serdiginiz yada altini yagladiginiz tepsiye dizin...Onceden isiilmis 180C lik firinda 10 dk kadar pisirin...Afiyet olsun :-)